Blog internetowy

Komory chłodnicze

Komory chłodnicze to specjalne zamknięte chłodzone przestrzenie, w których można przechowywać np.., rozmaite żywność.

Ich zasadniczym misją jest zapobieganie zepsuciu się produktów spożywczych (zobacz również: klimatyzacja zachodniopomorskie). W warunkach chłodniczych można przechowywać: mięso, ryby, jaja, nabiał, a także warzywa i owoce.
Każde urządzenie chłodnicze, także komory w czasie ich używana zużywają się. Z tego względu wymagają systematycznych przeglądów. Wówczas warto skorzystać z fachowego serwisu komór chłodniczych. Daje możliwość on wczesne wykrycie usterek instalacji, a co za tym idzie gwarantuje długie i bezproblemowe działanie tego urządzenia (warto zobaczyć: chłodnictwo przemysłowe). Taki serwis daje możliwość również na zminimalizowanie ewentualnych kosztów, które musielibyśmy ponieść w sytuacji uszkodzenia albo poważnej awarii komory chłodniczej.
Kontrola komór chłodniczych obejmuje przede wszystkim dokładne sprawdzenie szczelności układu czynnika chłodzącego oraz weryfikację sprawności działania wszystkich elementów komory. Testom poddawany jest również skraplacz oraz ustawiane są na nowo sterowniki. Ale ważnym elementem serwisu komór chłodniczych jest ich czyszczenie. Urządzenia, które są bardzo zabrudzone mniej z ogromnym skutkiem działają. Sprawia to utrudnioną wymianę ciepła, a to z kolei prowadzi do większego zużycia energii elektrycznej. Czyszczeniu poddawane są również drzwi, kurtyny, ścianki i listwy. Dzięki temu kontrolowane są też wszystkie uszczelnienia. Dokonując systematycznego serwisu komór chłodniczych wydłużamy ich żywotność.

Zobacz także: geneglace.