Blog internetowy

GHP i HACCP – bezpieczeństwo żywności

W związku z przepisami prawa w Polsce obowiązkowy jest system HACCP. Jest to system analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontrolnych, który ma za zadanie zapewnić maksymalne bezpieczeństwo zdrowotne żywności. Jest to więc system, który identyfikuje, jak także kontroluje zagrożenia, które dotyczą bezpieczeństwa żywności.

Przestrzeganie zasad tego systemu tyczy się wszystkich zakładów gastronomicznych, jak także firm, które zajmują się produkcją i obrotem żywności.
System HACCP – co trzeba mieć świadomość tego?
Przede wszystkim powinno się zaznaczyć, że firmy które przechowują, wytwarzają czy transportują żywność, muszą wdrożyć odpowiednie systemy, ażeby zadbać o bezpieczeństwo żywności. Na rynku znajdziemy profesjonalne firmy, które świadczą usługi w zakresie HACCP Gdynia. Usługi te obejmują konsultacje, jak też doradztwo dotyczące wdrożenia a także funkcjonowania systemu monitorowania bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Wykonywane są również na zlecenie klienta audyty wewnętrzne, które oceniają zgodność działań firmy z wytycznymi. Takie firmy udzielają również pomocy przy uzyskiwaniu odpowiednich certyfikatów bezpieczeństwa. Przy tym, HACCP Hel prowadzi również szkolenia dla personelu firm gastronomicznych. Innym istotnym zagadnieniem związanym z poziomy bezpieczeństwa żywności jest bardzo dobra praktyka higieniczna, GHP Władysławowo. Jest to kolekcja wszystkich działań, które muszą być podjęte, by warunki higieniczne produkcji i obrotu zapewniały bardzo dobry poziom bezpieczeństwa żywności. Działania te obejmują między innymi odpowiednie wyposażenie techniczne i procedury dezynfekcyjne.

Sprawdź: HACCP Hel.