Deratyzacja to zupełnie inaczej odszczurzanie, czyli zwalczanie za pomocą legalnie dostępnych środków chemicznych, fizycznych lub biologicznych wszelkich szkodników: gryzoni, najczęściej szczurów i myszy, ale również kun, czy nornic. Metody chemiczne to środki trujące, które zapachem i smakiem przypominają to, co gryzonie lubią jeść. Metody niechemiczne, czyli fizyczne, to te, w których używa się pułapki, na które mają złapać się takie gryzonie i po złapaniu są zabijane.
Metody biologiczne to często odławianie takich gryzoni przez człowieka do klatek a potem wypuszczanie ich na wolność w bezpiecznym miejscu. Rzadko się je wykorzystuje, ponieważ gryzonie w ten sposób znowu wracają. Zdecydowanie najlepsze efekty daje połączenie tych wszystkich metod zwalczania gryzoni. Z kolei pest control to wszystkie działania, których zadaniem jest zwalczanie rozmaite szkodników, nie tylko i wyłącznie gryzoni, niemniej jednak też owadów i ptaków a także regulowanie i stałe monitorowanie ich liczebności w okolicy. Jeżeli uda się usunąć fakt, że ptaki żerujące budują gniazda w bliskiej odległości, najpewniej nie będą przylatywać w ogóle. Wszystkie firmy, które działają w branży spożywczej, muszą posiadać udokumentowane działania w ramach pest control. Sanepid może w każdej chwili zażądać takiej dokumentacji, ponieważ kontrola i monitoring szkodników w zakładach produkujących żywność są niezbędne. Firmy wydające takie dokumenty wykonują też takie zamówienia jak dezynsekcja pluskwy. Z tymi często zgłaszają się również posiadacze starych domów a także mieszkań, które zostały zaniedbane przez wynajmujące je osoby.
Polecamy: deratyzacja.